Anasayfa » EĞİTİM » Sinir Sistemi Nedir, Sinir Sisteminin Özellikleri Nelerdir?

Sinir Sistemi Nedir, Sinir Sisteminin Özellikleri Nelerdir?

Şimdi ki yazımızda değineceğimiz konulardan biri olan  canlıların içsel ve dışsal çevresini algılamasına yol açan, bilgi elde eden ve elde edilen bilgiyi işleyen, vücut içerisinde hücreler ağı sayesinde sinyallerin farklı bölgelere iletimini sağlayan, organların, kasların aktivitelerini düzenleyen bir organ sistemi olan sinir sistemi hakkında bilgi vereceğiz. Peki sinir sistemi nedir, sinir sistemi özellikleri nelerdir, sinir sistemi hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Sinir Sisteminin Görevleri Nelerdir?

Sinir Sistemi Nedir?

Dışarıdan bilgiyi elde eden ve onu işleyen sistem sinir sistemi olarak bilinmektedir. Sinir sistemine sahip olan tüm canlıların içsel ve dışsal çevreyi algılamasına olanak verir. Merkezi sinir sistemi ile beraber çevresel (periferik) olmak üzere iki farklı sinir sistemi üzerinden oluşmaktadır. Merkezi sinir sistemi genel olarak beyin ve omurilikten meydana gelir. Çevresel sinir sistemi ile beyin ve Omuriliğin dışında aynı zamanda sinirler ve gangliyonlardan oluşmaktadır.

Sinir Sisteminin Görevleri Nelerdir?

Sinir sisteminin temel bir görevi bulunmaktadır. Geniş bir hücre ağı ile beraber sinyallerin vücuttaki değişik bölgelere iletimini sağlar. Bu iletim o kadar hızlı gerçekleşir ki, anlık tepkiler sinirlerin alınması ile beraber eş zamanlı şekilde oluşur. Aynı zamanda organların ve kasların aktivitelerini düzenleme noktasında önemli bir göreve sahiptir. Bu doğrultuda merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sistemi ortak bir çalışma prensibi ile görev üstlenir. Böylece sinir sistemleri ile beraber organlar arasında bağlantı kurulur.

Sinir Sisteminin Görevleri Nelerdir?

Sinir Sisteminin Özellikleri Nelerdir? 

  • Sinir sistemi, nöron adı verilen sinir hücrelerinden ve bunlara desteklik sağlayan nöroglia adı verilen hücrelerden oluşmuştur.
  • Sinir hücreleri sentrozomlarını kaybettiklerinden ve fazla farklılaştıkları için bölünme yetenekleri yoktur.
  • Sinir sisteminde, iletişimi sağlayan temel hücredir.
  • Sinir hücresinin önemli bir özelliği ise elektrokimyasal sinyal iletimini gerçekleştirebilmesidir.
  • Bir nöronda, çekirdek ve hücre gövdesiyle (soma) dendrit ve akson adı verilen iki tip uzantılar bulunur. Bazı nöronlarının aksonları etrafında schwann hücreleri bulunur. Bu hücreler, lipoprotein yapılı bir madde salgılar ve bir tabaka oluşur.
  • Bu tabakaya miyelin kılıf denir. Miyelin kılıf, uyartıların daha hızlı taşınmasını sağlar.

Sinir Sisteminin Görevleri Nelerdir?

Performans/Proje Ödevleri;

Yorum yapın