Anasayfa » EĞİTİM » Denizlerde Meydana Gelen Dalgıç Vurgunu Neden Olur, Dalgıç Vurgunu Tedavisi Nasıl Olur?

Denizlerde Meydana Gelen Dalgıç Vurgunu Neden Olur, Dalgıç Vurgunu Tedavisi Nasıl Olur?

Şimdi ki yazımızda değineceğimiz konulardan biri olan denize arama kurtarma vb gibi konularda yardımcı olan dalgıçların vurgun  konusuna değinmek istiyoruz. Peki dalgıç vurgun olayı nedir, dalgıç vurgunu nasıl olur, dalgıç vurgunu tedavisi hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Denizlerde Meydana Gelen Dalgıç Vurgunu Neden Olur?

Dalgıç Vurgunu Nedir?

Dalgıç vurgunu veya dekompresyon hastalığı, kısa sürede yüksek basınçlı bir bölgeden alçak basınçlı bir bölgeye geçilmesi nedeniyle vücutta gaz kabarcıklarının oluşmasına sonucu ortaya çıkan gaz embolizmidir. Özellikle dalgıçlar, pilotlar veya su altı inşaat işçileri gibi basınç değişimi etkisinde kalanlarda rastlanır.

Denizlerde Meydana Gelen Dalgıç Vurgunu Neden Olur?

İnsan vücudu bu 1 atmosfer olarak belirlenen basınçta, aktif olarak işlevlerini yerine getirebilmektedir. Dalgıçlıkta ise, bu oran, dalgıç derine indikçe çoğalır ve her on metrede 1 atmosfer basıncı daha artar. Suyun derinliklerine inilmeye başlandığında daha da yükselir. Dalma konusunda gereken bilgiye sahip olmayan kişiler için son derece tehlikeli ve bazen hayati risk oluşturan sonuçlar doğurabilmektedir.

Suya dalan kişide basıncın artmasıyla birlikte kan basıncında önemli oranda artış yaşanır. Bu artışa paralel olarak, vücut ısısında düşüş, kalp ritminde ise hızlanma meydana gelir. Bu belirtiler uzun süre devam ettiğinde kişi, bilinç kaybı yaşar.

Vurgun yeme denilen rahatsızlık, 30 metreden sonra oluşmaktadır. Bu mesafeden daha uzun dalacak kişiler, mutlaka eğitim görmeli ve tüp ile dalış yapmalıdırlar.

Dalış yapacak kişi karşılaştığı bu ani basınç değişimi ile sersemlediğinde, hızla yüzeye çıkması durumunda vurgun yer ve damarlar içinde bulunan azot gazı damarlara hasar verir. Vurgun yiyen kişiye, çevresindekiler tarafından doğru ve zamanında müdahale etmek, kişinin hayati tehlikeye girmesini de engelleyecektir.

Vurgun yiyen bir kişi için yapılması gereken tek çare, kişiyi basınç odasında önce yüksek basınca maruz bırakmak ve daha sonra basıncı gitgide düşürmektir. Bu şekilde dokularda oluşan hasar tamamen ortadan kaldırılması sağlanır.

Vurgun yememek için, dalış tekniğini bilmek, kademeli olarak suyun altına inmek gerekmektedir. Ayrıca su üzerine de kademeli ve süreyi uzatarak çıkılmalıdır. Yanınızda bulunan bir eğitmenle dalmak, oluşabilecek bu tehlikeyi en aza indirebilmektedir.

Denizlerde Meydana Gelen Dalgıç Vurgunu Neden Olur?

Dalgıç Vurgunu Tedavisi Nasıl Olur?

Dalgıç vurgunu hastalığı bir çok sistemi ilgilendiren bir hastalıktır. Deri ve/veya kas iskelet sistemini tutan hafif tipten; sinir sistemi, iç kulak, sindirim sistemi, üriner sistem vb. tutan ağır tipe kadar değişebilmektedir. Azotun yağda çözünürlüğü fazla olduğundan merkezi sinir sistemi (CNS – Central Nervous System) tutulumu sıktır.

Bu hastalığın belirtileri 1 ile 6 saat içerisinde kendini gösterir. 24 saat içinde çoğunlukla eklemlerde (bel, omuz ve diz gibi) görülür. Deride kaşıntı ve döküntüler, güç ve denge kaybı, yutmada güçlük, görüş ve konuşma bozukluğu, bilinç kaybı, konsantrasyon bozukluğu ortaya çıkabilir. Uç bölgelerde görülen kaşıntılar, özellikle gövdede leke tarzı döküntüler, mermer görüntüsü, subkutan amfizem, lenf damarlarının tıkanmasıyla portakal kabuğu görüntüsü en bilinen bulgularıdır.

Tedavisinde ilk aşamada hastaya bol su ile birkaç aspirin verilerek, bir basınç odası bulunan sağlık kurumuna sevk edilmeli ve nakliye sırasında saf oksijen solutulmalıdır. Oksijen yalnızca doku hipoksisinin ortadan kalkmasına yardımcı olmaz, aynı zamanda kabarcıkların küçülmesini ve atıl gaz atılımını da kolaylaştırır. Rezervuarlı ağız ve burun maskeleri ile oksijen tedavisi basınç odasına ulaşana dek sürdürülmelidir. Hastanın rahatlığı açısından saatte bir 5–10 dakika gibi kısa süreli hava solunması uygun olabilir.

Denizlerde Meydana Gelen Dalgıç Vurgunu Neden Olur?

 

Performans/Proje Ödevleri;

Yorum yapın