Anasayfa » BİLGİ ANSİKLOPEDİSİ » Dünya Ülkeleri İsimleri Ve Anlamları 2

Dünya Ülkeleri İsimleri Ve Anlamları 2

Japonya Bayrağı

Japonlar Ülkelerine ‘Nippon’ Derler. Bu, ‘Güneşin Doğduğu Ülke’ Demektir. Kelimenin Çincesi ‘Japuen’ Şeklindedir Ve Dünyaya Bu Şekliyle Yayılır: Japonya.

‘Korea’ (Kore) , Kore Dilinde ‘Sabahın Sessizliği’ Demektir. Ayrıca Bu Topraklarda Bir Zamanlar Koryo İmparatorluğu Vardı. ‘Koryo’ Sözcüğü ‘Yüksek Derecede Güzelliklerle Dolu Ülke’ Demektir.

Çinliler Ülkelerine ‘Zhông – Hu’ Derler. Bu İsim, ‘Orta İmparatorluğu’ (Merkez İmparatorluğu) Demektir. Çinliler Kendi Ülkelerini ‘Dünyanın Merkezi’ Olarak Gördükleri İçin Ülkelerine Bu Adı Vermişlerdir.

‘Rusya’ İsminde İse Çok İlginç Bir Durum Vardır. Eskiden, Bu Topraklarda Yaşayan İsveçliler’e ‘Rus’ Denirdi. Yani ‘Rusya’, Aslında ‘İsveçliler’in Ülkesi’ Demektir.

Rusya’nın Kuzeybatısında, Kara Denizi İle Barents Denizi Arasındaki ‘Nowaya Zemliya’ Adlı Adanın İsmi İse Rusça’da ‘Yeni Topraklar’ Anlamına Geliyor.

‘Azerbaycan’ Adının Kaynağı, Farsça’daki ‘Azer’ (Ateş) Ve ‘Baykan’ (Bekçi) Sözcükleridir; ‘Ateş Bekçisi’.

Ermenîler Ülkelerine ‘Hayik’ Diyorlar. Ermenî Halkının İlk Krallarından Biri Olan Hayt, Halkına Kendi Adını Veriyor. Bir Zamanların ‘Osmanlı’ Halkı Gibi.

Rusya, Kafkasya, Türkiye Ve Yunanistan, Asya – Avrupa Sınırının Geçtiği Yerlerdir. ‘Avrupa’ (Europe) , Yunanca’daki ‘Erebos’ (Batı Ülkesi) Kelimesinden Doğmuştur. Anlayacağınız, ‘Asya’ Kelimesi Asurca’da ‘Doğu’ Anlamına Gelirken, ‘Avrupa’ Kelimesi De Yunanca’da ‘Batı’ Anlamına Geliyor. Yani Biz ‘Asya – Avrupa’ Dediğimizde, Aslında ‘Doğu – Batı’ Diyoruz.

Aramızda Kalması Şartıyla Size Bir Sır Vereyim: Aslında Avrupa Diye Bir Kıt’â Yoktur. Sadece Asya Vardır. Asya, Bütün Avrasya’yı Kapsıyor. Bugün ‘Avrupa’ Dediğimiz Yer, Aslında Asya’nın Batı Topraklarıdır. Beyaz Irk, Kendilerine Ait Özel Bir Mekân Sahibi Olmak İçin, Burayı Asya’dan Bağımsız Ayrı Bir Kıt’â Olarak Kabul Ettiler Ve Bütün Dünyaya – Bendeniz Hariç – Kabul Ettirdiler. Asya Ve Avrupa, Siyasî Sebeplerden Dolayı Ayrıştırıldı. Asya – Avrupa Sınırını İlk Olarak M. Ö. 6. Yy’da Hekataios Çizdi. Yeniçağ’da İse Doğu Sınırı Olarak Ural Belirlendi.

Asya – Avrupa Sınırı, Rusya’nın Kuzeyindeki Kara Denizi İle Başlayıp Yunanistan’ın Güneydoğusundaki Girit Denizi İle Biter. Sınırı, Kuzeyden Güneye Doğru Sırasıyla Kara Nehri, Ural Dağları, Ural Nehri, Hazar Gölü, Kafkasya Dağları, Karadeniz, Boğaziçi (İstanbul Boğazı) , Marmara Denizi, Dardanella (Çanakkale Boğazı) , Ege Denizi Ve Girit Denizi Çizer. Her İki Kıt’â Üzerinde Toprağı Olan Ülkeler Rusya Federasyonu, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye Ve Yunanistan, Her İki Kıt’â Üzerinde Bulunan Tek Şehir İse İstanbul’dur. Yunanistan’ın Asya’daki Toprakları, Türkiye’nin Avrupa’daki Topraklarından Fazladır. Türkiye’nin Avrupa’daki Toprakları, Birçok Avrupa Ülkesinin Toplam Yüzölçümünden Büyüktür.

Görüldüğü Gibi, Asya – Avrupa Sınırı ‘Reel’ Değil, ‘Yapay’ Bir Sınırdır. Çünkü İki Kıt’ânın Sınırı Ancak ‘Su’ İle Çizilir. Oysa Asya – Avrupa Sınırını Bazı Yerlerde Nehirler, Bazı Yerlerde Dağlar, Bazı Yerlerde Boğazlar Çiziyor.

Hiç Dağla, Toprakla, Nehirle İki Kıt’â Arasındaki Sınır Çizilebilir Mi? Bir Nehir Ya Da Bir Dağ, Nasıl Olur Da İki Ayrı Kontinentin Sınırı Olabilir? Böyle Birşey Akıl Dışıdır. Asya – Avrupa Sınırının Doğal (Coğrafî) Değil, Siyasî Ve Politik Olduğu Bellidir.

‘Ukraïne’ (Ukrayna) , Rusça Bir Kelimedir Ve ‘Sınır Ülkesi’ Demektir.

‘Moldova’, İsmini 14. Yy’daki Moldova Prensliği’nden Alıyor. Ancak Bu Prensliğin Egemenliği Altındaki Toprakların Büyük Bir Bölümü Bugünkü Romanya’dadır.

Arnavutlar Ülkelerine ‘Shkipërie’ Derler. Bu İsim Onların Dilinde ‘Kartal Ülkesi’ Anlamına Gelir. Kırmızı Arnavutluk Bayrağının Üzerinde De Çift Başlı Siyâh Kartal Vardır.

‘Yugoslavya’, Bu Dilde ‘Güney Slavya’ Demektir.

Bosna Hersek Bayrağı

‘Bosna – Hersek’, İsmini Başkent Saraybosna’dan Geçen ‘Bosna’ Nehri İle ‘Hükümdarlık’ Anlamına Gelen ‘Herzegowina’ Kelimesinden Alır. ‘Bosnia – Herzegowina’, Yani ‘Bosna Hükümdarlığı’.

‘Polonya’ Ülkesine Adını Veren ‘Poleni’ Kelimesi Slavca’dır Ve ‘Köylü’ Demektir. Leh Halkının Yaşadığı Bu Ülkeye Eskiden ‘Lehistan’ Diyorduk.

Norveçliler Ülkelerine ‘Norge’ Derler. Bu Sözcük, Denizcilerin Parolasıydı. ‘Norge’ (Norveç) , Bu Dilde ‘Kuzeye! Daha Kuzeye! Daima Kuzeye! ‘ Demektir.

‘Danimarka’, Adını Hristiyanlık Öncesi Kralları Olan Dan’ın İsminden Alıyor.

Danimarka’ya Ait, Norveç Denizi İle Atlas Okyanusu Arasında Bulunan ‘Far Oer’ Adaları’nın Adı, ‘Koyun Adaları’ Demektir. Adalar, Koyunlarıyla Meşhurdur.

Yine Danimarka’ya Ait Olan Ama Amerika Kıt’âsında Bulunan ‘Grønland’ Adası’nın Adı ‘Yeşil Ülke’ Demek. Dünyanın En Büyük Adası Olan Grönland’ın Altıda Beşi Buzlarla Kaplı Olmasına Rağmen, Neden Bu İsmi Verdiklerini Bilmiyoruz. Adanın Eskimo Dilindeki Orijinal Adı: ‘Kalaallit Nunaat’.

Almanlar Kendilerine ‘Deutsch’, Almanya’ya Da ‘Deutschland’ Derler. ‘Deutsch’ (Alman) Kelimesinin Kökeni, Eski Almanca’da ‘Halk’ Anlamına Gelen ‘Diota’ Sözcüğüdür. Gotça’daki ‘Thiuda’ Ve Cermence’deki ‘Theude’ Sözcükleri De Aynı Anlamda Kullanılıyordu.

 

Bugünkü Avusturya, 800’Lü Yıllarda Frank İmparatorluğu’nun Doğu Toprakları Olduğu İçin ‘Österreich’ (Doğu İmparatorluğu) Dendi. Büyük Karl, Buraya ‘Ostmark’ Diyordu.

‘Hafif Taş’ Anlamına Gelen ‘Leichter Stein’ İfadesinden Türeme ‘Liechtenstein’, Avusturya’nın Başkenti Viyana (Wien) ’Nın Güneyinde Bulunan Liechtenstein Kalesi’nden Yönetilen Ve 1719 Yılında ‘Liechtenstein’ Adını Alan Prensliğin Adıdır.

Üç Resmî Dili Olan İsviçre’nin Almanca Adı ‘Schweiz’, Fransızca Adı ‘Suisse’, İtalyanca Adı ‘Svizzera’’Dır. Ülke, İsmini Memleketin Ortasındaki ‘Schwyz’ Kantonu Ve Şehrinden Alır. Tıpkı Türkler’in Féz Şehrinden Yola Çıkarak Bütün Mağrib Ülkesine ‘Fas’ Dedikleri Gibi. İsviçre’nin Bir İsmi De ‘Helvestika’ Olup, Ülkenin Uluslararası Trafik İşareti Olan ‘Ch’, Bu Helvestika Konfederasyonu’nun Başharfleridir.

‘İtalya’, İsmini Romalılar Zamanında Yaşayan İtalikler’den Alıyor. Eğri Yazılan Harfler İçin Kullandığımız ‘İtalik’ Sözcüğü Buradan Geliyor.

‘San Marino’ İsmindeki ‘San’ Sıfatı ‘Âzîz’ Demektir. Dünyanın En Küçük Ülkelerinden Biri Olmasına Rağmen 400 Yıldır Bağımsız Bir Devlet Olan San Marino, İsmini 301 Yılında Ülkeyi Kuran Riminili Âzîz Marinus’tan Alıyor.

Diğer Ülkelerin Bayrakları Hakkında Daha Fazlasını Görmek İsterseniz Buradan Ulaşabilirsiniz.

Dünya Ülkeleri İsimleri Ve Anlamları

Dünya Ülkeleri İsimleri Ve Anlamları 2

Dünya Ülkeleri İsimleri Ve Anlamları 3

Dünya Ülkeleri İsimleri Ve Anlamları 4

Dünya Ülkeleri İsimleri Ve Anlamları 5

Dünya Ülkeleri İsimleri Ve Anlamları 6

Yorum yapın