Anasayfa » EĞİTİM » Aspirin Laboratuvarda Nasıl Yapılır, Aspirin Nedir?

Aspirin Laboratuvarda Nasıl Yapılır, Aspirin Nedir?

Şimdi ki yazımızda değineceğimiz konulardan biri olan ağrı, ateş ve eflamasyonu azaltmak için kullanılan bir ilaç olan aspirin konusuna değinmek istiyoruz. Peki aspirin nedir, aspirin laboratuvarda nasıl yapılır, aspirin hangi hastalıklarında kullanılır, aspirin nelere iyi gelir hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Aspirin Nedir?

Aspirin Nedir?

Aspirinin etken maddesi asetilsalisilik asittir ve steroid olmayan ağrı kesiciler grubuna aittir. Ağrı kesici, ateş düşürücü ve kan sulandırıcı özelliği olan bir ilaçtır. Aspirinin ham maddesi olan salisilik asit ve türevleri söğüt gibi bazı bitkilerin yaprak ve kabuklarında bulunur. Salisilik asit antiseptiktir ve bazı gıdalara koruyucu olarak katılır. Bayer ilaç firması mide rahatsızlığına neden olmayan bir salisilik asit türevi yapması için 1895 yılında kimyacı F. Hoffman ve A. Eichengrün’ü görevlendirmiştir. Kimyager Hoffman, 1897’de asetilsalisilik asit adlı, salisilik asit türevini sentezlemiştir.

Aspirinin hastalıkları engellemedeki rolü bir 50 yıl boyunca anlaşılamamıştır. 1950 yılında Amerikalı pratisyen Dr. Craven, 6 yıl boyunca günlük aspirin alan 8000 erkek hastanın hiçbirinin kalp krizi geçirmediğini fark ederek hastalarına kalp krizi riskini azaltmak için günlük aspirin önermiştir.

Aspirin Nelere İyi Gelir?

Aspirin ve ağrı tedavisi:

Aspirin ağrı kesici ve yangı giderici özellik gösterir. Vücudumuzda yangıya (enflamasyon) neden olan prostaglandinler adı verilen çeşitli moleküller bulunur. Ağrı oluşumunda ve yangı oluşumunda görev alan bu moleküllerin üretilmesi aspirin tarafından engellenir. Bu etki aspirin dozu 300 mg’ın üzerinde olduğu zaman ortaya çıkar.

Aspirin ve kalp hastalıkları:

Günümüzde, kalp damar veya beyin damar hastalığı geçirmiş hastaların, her hangi bir engelleyici durumu yoksa, düşük doz aspirini ömür boyu kullanması tavsiye edilir.

Kalp damar hastalığı riski düşük olanların aspirin kullanmasının anlamı yoktur. Çünkü koroner kalp hastalığından sakınırken en az o kadar mide kanamasına maruz kalınabilir. Herhangi bir risk yoksa koruma amaçlı aspirin kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Aspirin Nedir?

Aspirin ve kanser:

Son yıllarda yapılan pek çok bilimsel çalışmanın sonuçlarına göre, bazı durumlarda düzenli Aspirinin kullanımı, kanseri önleyici etkilere sahip. Yine aspirinin pek çok kanser dürünün gelişmesini yavaşlattığı yada kanser hastalarının tedavisine eklendiğinde başarıyı arttırdığına dair de bilimsel çalışmalar giderek artmaktadır. Ancak doktor kontrolü ve tavsiyesi dışında düzenli ve yaygın aspirin kullanımı tehlikeli sonuçlar yaratabilir.

Aspirin maskesi ve cilde faydaları:

Aspirinin cilt üzerine uygulanması için çeşitli maske tarifleri son dönemde oldukça yaygınlaşmış durumda. Özellikle akne tedavisi için önerilen aspirinin cilt üzerine uygulanmasının bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Aspirin Laboratuvarda Nasıl Yapılır?

Özellikle baş ağrısı çektiğimiz zamanlarda aspirin kullanımı oldukça yaygın olarak bilinir. Sadece baş ağrısı olmayıp bazı durumlarda hafif ağrı ya da sızılar için tercih edilen bir ilaç türüdür. Aspirini elde etmek için iki farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunları sırasıyla sizlere detaylı bir şekilde anlatarak bilgi sahibi olmanıza yardımcı olalım. Asetit ve asetit klorür yöntemleridir. Bu iki yöntemde de nasıl aspirin elde edildiğinden bahsedelim.

Asetit asit ile aspirin elde etmek için laboratuvar ortamında 2 ml salistik asit tartımı çok hassas bir tartı ile ölçeklendirilir. Sonrasında üzerine 100 ml erlende ilave edilir. Yine aynı şekilde hassas tartı ile 5 ml asetit asit çok hassas bir şekilde salistik asit üzerine ilave edilerek elde edilir. Bu karışımları yaptıktan sonra iyi bir şekilde karıştırılmaktadır.

Aspirin Nedir?

 

Performans/Proje Ödevleri;

 

 

Yorum yapın